ProWein: de wijnbeurs waar de hele wijnwereld samenkomt

De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf

Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars en horeca-uitbaters van over de hele wereld, om tal van nieuwe dingen te ontdekken. Het groots opgezette evenement vierde dit jaar haar 30ste verjaardag en mocht 47.000 bezoekers en 5.400 standhouders ontvangen uit 65 verschillende landen.

Met een bezoek van enkele uren of zelfs een hele dag kom je niet ver. Daarom reserveerden wij maar liefst 3 dagen in Düsseldorf om op ontdekkingstocht te gaan. Voor ons was het ons eerste bezoek aan ProWein, aangezien we ook pas sinds de zomer van 2023 actief zijn in de 'winebusiness'. De continue zoektocht naar nieuwe en unieke wijnen is best pittig, vooral wanneer je elke 3 maanden 15 nieuwe wijnen op de kaart zet, aangevuld met extra suggestiewijnen. Daarom is ProWein de ideale gelegenheid om op ontdekking te gaan.

ProWein biedt de mogelijkheid om in korte tijd met veel wijnmakers persoonlijk in contact te komen én hun aanbod te onderwerpen aan een speedtasting.

Naast het proeven is ook het verhaal van de wijnmakers - dat soms meerdere generaties teruggaat - boeiend om te horen. Ook de keuzes die ze maken op het gebied van vinificatie en de kenmerken van de terroir zijn interessant als achtergrondinformatie.

Tijdens deze driedaagse deden we mooie ontdekkingen, konden we kennis maken met interessante wijnmakers én proefden we als eerste de nieuwe jaargangen van wijnen die op onze kaart staan, stonden of zullen staan. We delen graag enkele hoogtepunten!

Domaine Costé Moynier (Languedoc, FR) - Nieuwe jaargang geproefd en goedgekeurd 

Sinds onze start in juli 2023 is de rosé van Domaine Coste Moynier in het zuiden van Frankrijk de meest verkochte wijn op onze kaart. De wijnmaker koos ervoor om slechts één rosé te maken, maar dan wel écht een goede. En met succes, want de voorraad was er in september al helemaal doorheen, niet alleen bij ons, maar ook op het domein zelf. Het was dus uitkijken naar de nieuwe jaargang om deze te proeven en te zien of deze aan de verwachtingen kon voldoen. En jawel, jaargang 2023 slaagt met verve voor de smaaktest met een iets vollere fruitsmaak dan het vorige jaar. Te verwachten in de zomer van 2024!

Ook de Merlot Terre Des Brus van Domaine Coste Moynier maakt deel uit van het assortiment van De Proeverij. Momenteel serveren we de jaargang 2022, maar inmiddels is ook de 2023 zo goed als klaar. De wijn is nog niet gebotteld, maar we konden wel al een kleine proeftasting doen. Het fruitige karakter combineert perfect met de zacht verweven tannines van deze felrode wijn. Een aangename verrassing die een plekje verdient op onze shortlist!

De proeftasting van Domaine Coste Moynier Terre Des Brus - Merlot 2023
De proeftasting van Domaine Coste Moynier Terre Des Brus - Merlot 2023

Papaioannou (Nemea, GR) - Een traditie van wijnmaken

Een oude bekende op onze wijnkaart en van één van onze minitastings is het domein Papaioannou in de Griekse wijnregio Nemea. De Agiorgitiko uit 2019, de old vines Agiorgitiko uit 2015 en de Petit Verdot uit 2005 (!) boden we vorig jaar in oktober als trio van proevertjes aan. Nu konden we persoonlijk kennismaken met de wijnmaker George Papaioannou, én zijn volledige aanbod van wijnen proeven. Op de proeftafel stonden onder meer een verrassende Chardonnay, een fruitige Pinot Noir, een florale Malagouzia en een frisse Assyrtiko. Stuk voor stuk mooie wijnen die nog wel eens een plekje op onze plank verdienen.

Gerorge Papaioannou schenkt enkele van zijn wijnen op ProWein
Gerorge Papaioannou schenkt enkele van zijn wijnen op ProWein

Beronia (Rioja, ES) - Een divers aanbod met voor elk wat wils

Soms is wijnproeven ook een beetje bandwerk, zeker wanneer je heel wat te proeven hebt in korte tijd. Ruiken, walsen, proeven en zo snel mogelijk de karakteristieken van de wijn weten te benoemen, vergt enige oefening. En vooral niet vergeten te spuwen om je focus te kunnen behouden.

Dat oefenen lukte prima bij het wijndomein Beronia uit de Rioja. We kregen 9 flessen voorgeschoteld met een hele reeks verschillende wijnen. In hun classic range: van fruitig en soepel tot houtgelagerd en complex met veel body. Hun Vareia Beronia, een single vineyard wine van handgeplukte Tempranillo en met 7 maanden houtlagering, was zeker een van mijn favorieten. Het kruidige aroma, tonen van chocolade en een volle body zijn als een engeltje dat op je tong plast. Ook enkele wijnen uit hun assortiment zijn kanshebbers in onze wijnbar en/of wijnwinkel.

Het diverse gamma van wijndomein Beronia uit de Rioja, Spanje
Het diverse gamma van wijndomein Beronia uit de Rioja, Spanje

Wine from China - Lekker en apart 

Wie aan wijn denkt, denkt niet meteen aan China. Toch worden er mooie wijnen geproduceerd én is er de intentie om die - zoals veel andere Chinese goederen - op de Europese en Belgische markt te brengen. We proefden wijnen van Beijing Lizard Wines uit de Xingjiang regio, in het noordwesten van China. Ook hier proefden we wat lekkers, maar wanneer je de kosten inclusief transport en invoerrechten meerekent, zijn deze momenteel niet zo interessant om op de kaart te zetten.

ProWein 2024 was een aangename ontmoeting met de wijnwereld en een mooie aanvulling op onze longlist voor de komende 12 maanden. To be continued!

 

3
min read
A- A+
Accessoires en geschenken voorwijnliefhebbers - Vacu Vin
Als wijnliefhebber weet je dat er niets gaat boven het genot van een perfect glas wijn. Maar wist je dat er een hele wereld van accessoires bestaat…
De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges
Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten,…
wijn voor je communiefeest of lentefeest
Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk…
Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven
"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…
Coravin wijnbewaarsysteem - wijn langer bewaren
Ken je ook het wrange gevoel wanneer je de restjes wijn moet weggooien, omdat de fles nét iets te lang open stond? Zeker bij exclusieve (en meestal…

Logo De Proeverij Geel