Zo kies je de perfecte wijn voor jouw communiefeest of lentefeest

wijn voor je communiefeest of lentefeest

Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk onderdeel van het plannen van zo'n feest is het selecteren van de juiste wijnen. Ze moeten niet alleen bij de gelegenheid passen, maar ook jouw gasten verrassen en verheugen. Of je nu kiest voor een formeel zitdiner of een informele tuinbijeenkomst, het selecteren van de juiste wijnen kan het verschil maken en de sfeer van jouw feest naar een hoger niveau tillen.

Enkele tips voor het kiezen van de juiste wijn voor een communie- of lentefeest

1. Proef diverse stijlen

De beste manier om een passende wijn voor een communiefeest of lentefeest te kiezen, is om deze vooraf zelf te proeven. Het is belangrijk dat de wijn niet alleen bij jouw eigen smaakvoorkeur past, maar ook bij die van verschillende gasten. Dit betekent dat je moet streven naar een mix van toegankelijke witte, rode en roséwijnen, zodat er voor elk wat wils is. 

2. Kies een wijn voor een ruim publiek

Wijnen die té stevig in de tannines zitten, felle zuren hebben of uitgesproken fruitig zijn, kunnen zeker heel wat liefhebbers bekoren. Maar als je op zoek bent naar wijnen die een ruim publiek zullen bekoren, dan kan je best kiezen voor wijnen die toegankelijk zijn, en gemakkelijk te drinken voor zowel kenners als casual wijndrinkers. Enkele voorbeelden van deze wijnen zijn:

  • Een witte wijn van Sauvignon Blanc uit de Loire (Frankrijk), zoals de Pouilly Fumé van André Dezat. Dit is een verfrissende maar droge en fruitige witte wijn met aroma's van groene appel, perzik en tropisch fruit met florale en minerale toetsen. Deze wijn is perfect als aperitief of bij lichte voorgerechten zoals salades en schaal- en schelpdieren.

  • Een rode Primitivo uit Puglia (Italië) zoals de Quaranta. Dit is een soepele rode wijn met zachte tannines en aroma's van rijp rood fruit en kruiden. Ideaal om te combineren met gevogelte, varkensvlees en gerechten met champignons.

  • Een fruitige rosé uit de Pays D'oc (Frankrijk), zoals Le Cri Je Vous En Gris. Een veelzijdige wijn die zowel witte als rode wijnliefhebbers zal bekoren, met tonen van licht rood fruit en citrus. Perfect als aperitief of bij lichte gerechten zoals salades en gegrilde groenten.

3. Zoek wijnen die bij de gerechten passen

Als je een zitdiner organiseert, is het belangrijk om wijnen te kiezen die goed samengaan met de geserveerde gerechten. Hier zijn enkele suggesties voor wijn- en gerechtcombinaties:

  • Voor een voorgerecht van gerookte zalm of geitenkaassalade, probeer een frisse Chardonnay zoals de Vine in Flames.
     
  • Bij hoofdgerechten zoals gegrilde kip of lamsrack passen rode wijnen zoals de Merlot Terre Des Brus uitstekend.
     
  • Sluit het feest af met een dessert van aardbeien of witte chocolade, vergezeld van een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Sauternes.

4. Voor zie ook een alcoholvrij alternatief

Vergeet niet dat sommige gasten misschien de voorkeur geven aan alcoholvrije opties. Zorg daarom ook voor een assortiment aan alcoholvrije wijnen, frisdranken of lekkere mocktails, zodat iedereen kan genieten van een verfrissend drankje.

Met deze tips en suggesties ben je goed op weg om de perfecte wijnen te kiezen voor jouw communiefeest of lentefeest. 

Persoonlijk wijnadvies: proef de ideale wijn voor je volgende feest

Als je nog op zoek bent naar een passende wijn voor je feest, kom dan zeker langs bij De Proeverij. We stellen graag enkele opties voor op basis van jouw smaak, gerechten en budget. Op die manier ben je zeker dat de wijnen in de smaak zullen vallen bij je gasten. Wil je meer weten of heb je interesse in een private tasting? Laat dan gerust iets weten via info@deproeverij.be of 014 499 103.

 

Image by Freepik

2
min read
A- A+
Accessoires en geschenken voorwijnliefhebbers - Vacu Vin
Als wijnliefhebber weet je dat er niets gaat boven het genot van een perfect glas wijn. Maar wist je dat er een hele wereld van accessoires bestaat…
De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges
Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten,…
De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf
Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars…
Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven
"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…
Coravin wijnbewaarsysteem - wijn langer bewaren
Ken je ook het wrange gevoel wanneer je de restjes wijn moet weggooien, omdat de fles nét iets te lang open stond? Zeker bij exclusieve (en meestal…

Logo De Proeverij Geel