Daar is de lente... En onze nieuwe wijnkaart!

Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven

"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te wachten. Zoals je wellicht wel weet, wisselen we weleens van wijnkaart. Zo kun je elk seizoen weer 15 nieuwe wijnen per glas ontdekken. Ook ditmaal hebben we een eigen selectie gemaakt van rode, witte en roséwijnen die we de voorbije maanden gingen proeven bij onze leveranciers, importeurs en wijnmakers. Het resultaat mag er weer zijn, al zeggen we het zelf.

Probeer gerust eens iets nieuws en onbekend. We laten je telkens een klein slokje proeven, zodat je altijd vooraf weet wat je kan verwachten.

Enkele highlights van onze nieuwe wijnkaart

Lafage: vertrouwd wijnhuis met betaalbare topkwaliteit

Van de wijnmaker Jean-Marc Lafage uit de Languedoc (FR) - tussen Perpignan en de Middelllandse zee - hebben we de voorbije maanden al enkele suggesties aangeboden, waaronder de Narassa en Torderes. Dit maal gaan we all the way en bieden we Cadireta ter degustatie aan, een sappige Chardonay met tropisch fruit, honing, vanille en een mondvullende afdronk dankzij houtrijping en battonage. 

Alle goede dingen bestaan uit twee

Op één been kun je niet staan, wordt weleens gezegd. Al kan enige oefening in het balanceren alsnog soelaas bieden, maar dat terzijde. Op onze wijnkaart vind je in elk geval enkele duo's terug, met een witte en rode wijn van dezelfde wijnmaker.

Zo hebben we Flor De Vetus uit Castilla y León, de Spaanse wijnregio in de driehoek tussen Madrid, Bilbao en de grens met Portugal. De witte Verdejo is een aromatische wijn met citrustonen en een minerale toets. De rode is gemaakt van Tempranillo en is uitgesproken fruitig met subtiele toetsen van geroosterd fruit en kreupelhout. 

Een ander bijzonder tweetal zijn de Muller's Valley-wijntjes uit Paarl in Zuid-Afrika. De witte blend van Chenin Blanc, Viognier en Rousanne is een genereuze houtgerijpte wijn met aroma's van guave en meloen en een lange afdronk. De rode is een blend van Cinsault, Grenache, Syrah en Mourvèdre met een rijpe aanzet, een zacht mondgevoel en kruidige complexiteit.

Een authentieke Pouilly Fumé

De beroemde wijnstijl van Pouilly-Fumé mag ditmaal niet ontbreken op onze kaart. In navolging van de Duitse Zilliken Fumé die je op onze herfstkaart kon vinden, gaan we opnieuw de minerale en licht rokerige toer op. Ditmaal met de Pouilly Fumé van André Dezat uit de Loire-vallei, gemaakt van Sauvignon Blanc-druiven die geteeld werden op een terroir van kalksteen en vuursteen. Je ontdekt aroma's van passievrucht, perzik en citrusvruchten, met in de mond een mooie floraliteit en toesten van citrus en perzik.

Appassimento

Ben je wel van van een vollere rode wijn? Dan is de Rocca Appassimento zeker eentje om te proeven. De wijn is gemaakt via een techniek waarbij de druiven na de oogst worden gedroogd voordat ze worden geperst en gefermenteerd. Dit concentreert de smaken en suikers in de druiven, resulterend in een wijn met een rijkere smaak, hoger alcoholgehalte en een vollere body. Je ervaart intense en complexe aroma’s van rijp rood fruit, jam en specerijen. De wijn is karaktervol, zwoel en fluweelzacht.

Fruitige roséwijnen met de blik op de zomer

Ook wij kijken al volop uit naar de zomer, en tijdens de eerste zonnestralen en dagen-zonder-trui is een fruitige rosé dan ook een welgekomen traktatie. Op onze lentekaart vind je een trio van roséwijnen die je zeker geproefd moet hebben. Le Cris uit de Languedoc heeft aroma's van aardbei en een mooie fruitige afdronk. Mirada is een Spaanse schone met aroma's van aardbei, citrus en rozenblaadjes en een minerale ondertoon. In de Italiaanse Alìe ontdek je dan weer de weelderigheid van witte bloemen, wilde aardbei en zeste van citroen, met  een lange en rijke afdronk.   

En verder ...

En dan hebben we het nog niet gehad over de sappige Bestheim en de levendige Auzells bij de witte wijnen, en de strakke Les Cistes, de smaakvolle Pelissero en de intense Salentein bij de rode wijnen. Stuk voor stuk wijntjes om zeker eens te komen proeven!

Heerlijk hapje dabei?

Bij een lekker wijntje hoort een heerlijk hapje! Onze vertrouwde tapasplanken, edamamebonen, yakitorispiesjes en de camembert in de oven blijven trouw op post. Nieuw op de hapjeskaart zijn onder meer de albóndigas, chili con carne met nacho's en lookbroodjes in de oven. Begin al maar te watertanden!

Ook nieuw: Achelse Tripel

En als laatste aanvulling vind je ook een nieuw biertje op onze vaste kaart. De bieren van Zeunt, Vloet, Vals Paterke en Ter Dolen krijgen aangenaam gezelschap van de Tripel van Achel, eveneens een biertje met een Geelse link!

Klaar om te komen proeven? Onze lentekaart wordt voor het eerst geopend op donderdag 29 februari 2024 en zal de volgende 3 maanden verkrijgbaar zijn!

We zijn open op vrijdag en zaterdag van 17u tot 24u. Op donderdag 29 februari zijn we voor het laatst op donderdag geopend van 17u tot 23u. En vanaf 24 maart zijn we weer geopend op zondag van 14u tot 19u.

  • Tip: reserveren is niet noodzakelijk, maar zo ben je wel zeker van een plaatsje in De Proeverij.
3
min read
A- A+
Accessoires en geschenken voorwijnliefhebbers - Vacu Vin
Als wijnliefhebber weet je dat er niets gaat boven het genot van een perfect glas wijn. Maar wist je dat er een hele wereld van accessoires bestaat…
De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges
Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten,…
wijn voor je communiefeest of lentefeest
Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk…
De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf
Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…
Coravin wijnbewaarsysteem - wijn langer bewaren
Ken je ook het wrange gevoel wanneer je de restjes wijn moet weggooien, omdat de fles nét iets te lang open stond? Zeker bij exclusieve (en meestal…

Logo De Proeverij Geel