Mini-tasting: 3 Spaanse toppers van Albert Jané

Albert Jané - mini tasting De Proeverij wijnbar Geel

De wintermaanden breken aan, reden te meer om de blik naar het zuiden te richten! Voor onze volgende mini-tasting kloppen we aan bij gerenommeerd wijnmaker Albert Jané, die we kennen van zijn topwijnen in Montsant onder de naam 'Acústic'. Na de opening van zijn domein in Priorat een paar jaar geleden, keerde hij terug naar zijn roots in de Baix Penedès. Het boeiende is dat hij vooral gebruik maakt van typische Catalaanse druivensoorten van zijn regio.

Mini-tasting Albert Jané op 23, 24 en 25 november

Onze volgende mini-tasting, waarbij we 3 halve glazen aanbieden als proevertjes, wordt vergezeld van een kleine toelichting en een passend Spaans hapje. Een ideale gelegenheid om nieuwe wijnen te ontdekken in een aangename setting. Reserveren voor de mini-tasting zelf is niet nodig, maar een tafeltje reserveren is wel handig om zeker te zijn van een plekje. Ook onze andere wijnen, dranken en hapjes kunnen nog steeds gedegusteerd worden.

1. Autocton Blanc - 2020 (Cariñena, Garnatxa)

 

Autocton

 

Autocton is de eerste wijn van het nieuwe project uit de geboorteregio van Albert Jané. Na de oogst passeert een deel van de druiven enkel via inox, maar 20% van de Xarel.lo druif rijpt op grote houden barriques van 300 en 400 liter.

Deze mooie wijn heeft bloemige en mediterraans kruidige tonen in de neus, subtiel aangevuld met accenten van amandelbloesem en marsepein. In de mond geeft hij een stevige aanzet, met lichte toets van alcohol, mooi verwerkt in de structuur.

De wijn heeft voldoende zuren en een stevige ruggengraat. De lange afdronk en het mediterraan karakter geeft extra cachet.

2. Gran Autocton Negre - 2016 (Sumoll)

 

Gran Autocton

 

Wijnmaker Albert Jané heeft de ambitie om in Catalonië de belangrijkste speler te worden voor de Sumoll-druif, door focus te leggen op een Bourgondische elegantie met mediterraanse accenten. De wijngaarden zijn tussen 50 en 70 jaar oud en liggen nabij zowel de Mediterraanse zee als het Montmell gebergte, wat een ideaal klimaat geeft voor de wijngaarden op een hoogte tussen 300 en 500m. 

De wijn wordt deels gemaakt in amforen en deels in Franse barriques op een zo natuurlijk mogelijke manier en met een minimum aan interventie.

De wijn heeft een lichtrode kleur met aroma's van rode en zwarte bessen met een kruidige toets. In de mond krijgen we een wijn met een fijne tanninestructuur en hoge zuren, heel fris en met veel spanning. De afdronk is lang en elegant.

3. Plaer - 2020 (Cariñena, Garnatxa)

 

Plaer mini-tasting

 

"Plaer" of letterlijk "genoegen" of "genot" in het Catalaans, is verleidelijk, stevig en elegant, met fluwelen tannines en een krachtige afdronk. De wijnstokken van 40 tot 60 jaar oud levert geconcentreerde druiven op die met de hand geoogst worden. Deze wijn werd ongeveer 12 maanden gerijpt op Franse eik .

De wijn is donker van kleur. In de neus geeft hij een potpourri van rood en vooral zwart fruit, zoals bramen, cassis en zwarte kersen. Een mooie houtdosering geeft toetsen van cacao, een vleugje kaneel en zelfs wat munt. Hij komt stevig binnen in de mond en combineert een lange afdronk met voldoende fraîcheur.

 

Interesse om dit trio van bijzondere wijnen te ontdekken? Kom dan op donderdag 23, vrijdag 24 of zaterdag 25 november 2023 langs in De Proeverij, we zijn telkens open vanaf 17u. 

 

 

1
min read
A- A+
Accessoires en geschenken voorwijnliefhebbers - Vacu Vin
Als wijnliefhebber weet je dat er niets gaat boven het genot van een perfect glas wijn. Maar wist je dat er een hele wereld van accessoires bestaat…
De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges
Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten,…
wijn voor je communiefeest of lentefeest
Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk…
De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf
Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars…
Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven
"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…

Logo De Proeverij Geel