Santa Fortunata: een wonderlijke ontdekking met diepe ziel

Santa Fortunata Mababeo en Syrah van Masia Pegna

Proeven is ontdekken. Nieuwe smaken, herkenbare, soms nostalgische en toch moeilijk plaatsbare aroma's en een aparte sensatie in de mond. Voor ieder een andere beleving, volgens persoonlijke smaak en goesting. Zo af en toe komt een nieuwe ontdekking zomaar binnenwaaien, zoals vorige zondag in De Proeverij, in de persoon van Dimitri van Zeebroeck.

Het was een aangename kennismaking met zowel de man als zijn wijnen. Enkele dagen voorheen werden we al getipt via een krantenartikel dat we doorgestuurd kregen, waarin we lazen dat de vroegere documentairemaker zijn leven 180° had omgegooid en zijn huis in Berchem in 2020 ruilde voor een historisch domein met wijngaard in Catalonië. Het bleek de schoonbroer te zijn van één van onze regelmatige bezoekers in de Proeverij, die vond dat een kennismaking wel gepast was. En terecht!

Renovatieproject

Dimitri zag in volle coronaperiode een kleine annonce voor een 'renovatieproject'. Een natuurgebied met 2 km rivier, een wijngaard en een oud prestigieus pand. Met geprikkelde nieuwsgierigheid trok hij er naartoe. Eenmaal aangekomen werd hij omvergeblazen door de natuur, de stilte en de sereniteit. Dit werd zijn domein: Masia ‘Maria’ Pegna.

Masia Pegna Tarragona

Verhalen doen je gedachten dwalen. En vertellen kan Dimitri als de beste. Niet alleen dankzij zijn achtergrond als documentairemaker, maar zeker ook als begeesterd wijnmaker en liefhebber van de geschiedenis. De wijngaard en de regio ademen historie, de tijd is er stil blijven staan. Op 10 km van de bewoonde wereld is er geen elektriciteit of stromend water, wat het allemaal complexer maar ook authentiek maakt. Ook op het domein: een 19de eeuwse zwartgeblakerde kapel, gebouwd ter ere van een vermoorde 18-jarige vrouw die werd heiligverklaard: Santa Fortunata. De kapel werd tijdens de burgeroorlog door anarchisten in brand gestoken, maar bleef overeind.

Kapel Santa Fortunata

Allesbehalve 'plug-and-play'

De vorige wijnmaker was al een tijdje gestopt, alles lag er jaren stil. En zonder ervaring in de landbouw, wijnmakerij en alles wat daar bijhoort is het best een intensief proces om de eerste druppels wijn uit de tanks te laten stromen. Met de hulp van de vorige eigenaar, een gepensioneerde oenoloog uit de buurt en een tomeloze gedrevenheid, kwam het project gelukkig goed op de rails terecht. 

Genummerde flessen in beperkte oplage

Inmiddels zijn de eerste flessen Santa Fortunata uit de oogst van 2021 beschikbaar, weliswaar in een beperkte oplage. Een rode kruidige 100% Syrah met tonen van zwart en gedroogd fruit en gebalanceerde zuren. En ook een goudkleurige Macabeo met lichte filtering en toetsen van gedroogde vruchten, honing en dadels. Beide natuurwijnen zijn een verrassende ontdekking, zowel wat betreft smaaksensatie als presentatie.

Santa Fortunata flessen

De genummerde, atypische gewichtige hoepelrokflessen met diepe ziel werden aangekleed met een kunstig label, dat in één stuk rond de fles loopt. Een wassen stempel bovenop de kurk maakt het huzarenstukje af. "Elke fles passeert 10 keer door mijn handen", wist Dimitri te vertellen. "Op een uur tijd kan ik maar 10 flessen labelen, omdat het zo'n delicaat werkje is".

Op de kaart in sterrenrestaurants

Het resultaat is top. Een verrassende ontdekking op verschillende niveaus: smaak, beleving, presentatie én prestatie. Want aan zo'n avontuur beginnen zonder ervaring, maar met passie en gedrevenheid een eerste wijn zoals dit presenteren verdient een flinke pluim. Dat vonden ook Peter Vangenechten van La Belle* in Geel en Bart Desmidt van Bartholomeus** in Knokke. Zij zetten Santa Fortunata alvast op hun wijnkaart.

Santa Fortunata per fles en per glas in De Proeverij

De beschikbaarheid is beperkt, maar voor de liefhebbers bieden wij de Santa Fortunata Syrah 2021 en Macabeo 2021 aan in De Proeverij, zolang de voorraad strekt. Degusteren kan per fles, maar ook per glas via coravin. Een absolute aanrader voor wie deze unieke wijn wil ontdekken!

Santa Fortunata in wijnbar De Proeverij

2
min read
A- A+
Accessoires en geschenken voorwijnliefhebbers - Vacu Vin
Als wijnliefhebber weet je dat er niets gaat boven het genot van een perfect glas wijn. Maar wist je dat er een hele wereld van accessoires bestaat…
De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges
Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten,…
wijn voor je communiefeest of lentefeest
Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk…
De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf
Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars…
Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven
"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…

Logo De Proeverij Geel