Zo de druif, zo de wijn

Druiven maken de wijn, eigenschappen van druiven en smaken van de wijn

Wijn is verkrijgbaar in ontelbaar veel variaties en stijlen, maar het merendeel van de wijnen wordt geproduceerd met slechts een handvol druivensoorten. Hieronder vind je een overzicht van de 10 meest voorkomende druivensoorten die worden gebruikt om wijn te maken en hun kenmerken.

Chardonnay

Chardonnay is een veelvoorkomende witte druivensoort en wordt gebruikt om wijn te maken in verschillende stijlen. Van frisse, lichte wijnen tot volle, romige wijnen met tonen van vanille en eikenhout. De druif wordt overal ter wereld verbouwd, maar de bekendste Chardonnay-wijnen komen uit de Bourgogne in Frankrijk.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een andere veelgebruikte witte druivensoort die bekend staat om zijn frisse, zure smaak. De druif wordt vaak gebruikt om droge wijnen te maken met tonen van citrus, gras en groene paprika. Sauvignon Blanc wordt verbouwd in Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Chili, Californië en vele andere wijnproducerende regio's.

Pinot Noir

Pinot Noir is een van de meest bekende rode druivensoorten en wordt voornamelijk verbouwd in de Bourgogne en in Californië. De druif produceert lichte tot medium body wijnen met tonen van rood fruit, aarde en paddestoelen.

Merlot

Merlot is een andere veelgebruikte rode druivensoort die bekend staat om zijn zachte, fluweelachtige textuur en tonen van zwarte kersen en chocolade. De druif wordt verbouwd in Frankrijk, Italië, Californië en vele andere wijnproducerende regio's.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een populaire rode druivensoort en wordt vaak gemengd met andere druiven om wijn te maken. Het produceert volle wijnen met tonen van zwarte bessen, kruiden en eikenhout. De druif wordt verbouwd in Frankrijk, Italië, Californië en vele andere wijnproducerende regio's.

Syrah / Shiraz

Syrah of Shiraz is een populaire rode druivensoort en wordt gebruikt om wijn te maken in verschillende stijlen, van licht en fruitig tot vol en kruidig. De druif wordt verbouwd in Frankrijk, Australië, Californië en vele andere wijnproducerende regio's.

Malbec

Malbec is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Argentinië. Het produceert wijnen met tonen van donker fruit, chocolade en koffie.

Tempranillo

Tempranillo is een populaire rode druivensoort uit Spanje en wordt gebruikt om wijnen te maken met tonen van leer, tabak en rijpe bessen.

Riesling

Riesling is een veelgebruikte witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Duitsland. Het heeft een hoge zuurtegraad en wordt gebruikt voor wijnen met een intens aroma, vaak met tonen van bloemen, citrusvriuchten en steenvruchten.

1
min read
A- A+
De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges
Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten,…
wijn voor je communiefeest of lentefeest
Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk…
De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf
Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars…
Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven
"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…
Coravin wijnbewaarsysteem - wijn langer bewaren
Ken je ook het wrange gevoel wanneer je de restjes wijn moet weggooien, omdat de fles nét iets te lang open stond? Zeker bij exclusieve (en meestal…

Logo De Proeverij Geel